Safari & stadsliv – den perfekta resplanenFounder
Björn Michels
  Contact
  
  Twitter
Att åka på safari behöver inte endast handla om att besöka vilddjursparker och se på djur. Detta gäller särskilt i Sydafrika, där parker finns utspridda runt omkring i landet, en del ganska nära intressanta samhällen och städer. Här följer några förslag som kan berika din safariupplevelse.

Port Elizabeth

Port Elizabeth (1 miljon invånare) var en gång ett viktigt brittiskt kolonialcenter. Den befinner sig vid den vackra Indiska Oceanens kust – vilket betyder fantastiska vågor och tempererat hav. Det är precis söder om Addo Elephant Park, vilken är en av de parker som är lättast att nå och den vilddjurspark på östkusten som har flest djur. Det finns hotell utmed stranden i ”PE”, lika väl som bra restauranger, shoppar där man kan hyra surfbrädor och hamnområde för yachter. I den gamla stadens centrum är det värt att besöka den cirkulära marknadsplatsen: där kan man fantisera om vagnskolonner som tar med mat från de inre delarna av landet för att förse storstaden med mat. Det finns ett fint stadshus och andra historiska byggnader, inklusive Victorian-Gothic allmänna bibliotek.

Den mellanviktorianska ”Nybyggarstugan vid nr 7 Castle Hill Road, byggdes 1827 och har restaurerats, så att besökare kan uppleva livet som det var för de brittiska nybyggarna i Sydafrika. Interiörens utsmyckningar har hållits i utomordentligt tillstånd och förevisning av spetsar och ett barns dockhus är fortfarande helt intakt. Castle Hill Road hittar man precis väster om hamnen och det är mycket enkelt att ta sig dit till fots.

I Port Elizabeth hör ett vackert saltvattensakvarium i världsklass hemma. Medan denna attraktion är ett njutbart besök, kan det också erbjuda ett välkommet avbrott från sommarhettan. Akvariet har dödliga hajar och vacker tropisk fisk, med dagliga delfinshower där sälar och pingviner ofta ingår.

Port Elizabeth har få regniga dagar och där är mycket liten temperaturskillnad mellan vinter och sommar. Vattentemperaturen är nära nog konstant året runt, vilket gör denna plats till en idealisk semesterort hela året igenom.

Beaufort West

Vid utkanterna av Karoo National Park ligger den äldsta staden i centrala Karoo öken Beaufort West (40 000 invånare). Vad som en gång var ett träsk och nu är en semiöken, är nu en stad som är hem för ett litet samhälle samt en bra niohåls golfbana för både medlemmar och besökare vid klubben.

I centrala Beaufort West finns en fin promenad utmed gatorna som är kantade med päronträd och hus i varierande byggnadsstilar – från kolonial viktoriansk till Afrikaans – berättar historien om de som har levat i Beufort West. Staden gör anspråk på att ha det första stadshuset (nu ett museum) i landet. Denna sömniga stad är hem till Cristian Barnard den första personen som lyckades genomföra en hjärttransplantion av ett mänskligt hjärta.

En attraktion är Beaufort West Craft Center där konstnärer sammanträffas från den omgivande regionen, för att visa upp och marknadsföra sina läder- och träarbeten, deras pärlor och handsydda klädesplagg. Deras marknad är lokaliserad vid N1 huvudledskorsningen vid Beaufort West och är öppen måndag till lördag.

I grannstaden Nelspoort kan man hitta en primitiv ristning på en klippa där Bushmän jägare/samlare illustrerade deras forntida historia. Området är omgivet av ”dolerite koppies” (isolerad kulle eller klippa av dolerit) och raviner som sänker sig nedåt med mer än ett tusen meter på vissa ställen, vilket skapar en trång klyfta där South River flyter igenom. Utforska detta landskap och de elva markerade platserna som var och en genom klippristningar berättar en historia som är olik den andra. Alla besök till dessa minnesmärken är guidade, för att skydda den konstfyllda utsmyckningen, så man måste boka i förväg för att försäkra sig om möjlighet till en guide.

Richards Bay

Efter att man spenderat några heta dagar vid Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve, är ett av de bästa sätten att tillbringa några dagar i staden, att ta den korta bilturen nedför kusten till Richards Bay (320 000 invånare). En viktig sommarattraktion i Richards Bay är den enormt populära Alkantstrand beach, där gröna gräsmattor skuggas av palmträd blandat med vit solig sand i lika stora delar. Det finns både livvakter och hajnät, vilket gör denna plats säker för familjen. Leta efter Meer-en-see fyren varifrån utsikten sträcker sig ut över stränderna, hamnen och till stadens centrum.

I Richards Bay finns det många saker att göra utomhus. Det inkluderar snorkling och cykelturer och drakflygning är ganska populärt här, beroende på den konstanta nordöstliga vinden. Bra platser att starta eller avsluta din dag i staden på, är en mycket fin strandpromenad och shoppingområdet vid stranden.

I Richards Bay är det varmt och blött från januari genom maj månad, medan månaderna från april till oktober är bästa tiden för ett besök i staden. Då är genomsnittstemperaturerna 25 – 30 grader C (mellan 75 – 85 grader F).

Barberton

Barberton (25 000 innevånare) befinner sig knappt en timme från Krugerparken och stoltserar med att vara en stad vars historia är en av de mest intressanta i Sydafrika.

Den befinner sig på kullarna och är omgiven av för geologer förhistoriska intressanta platser. Men den är också av intresse för besökare med ett öga för historien. Här upptäcktes guld på 1880-talet och som de större Johannesburg och Rand guldgruvorna – attraherade den guldgrävare från hela världen. Här är platsen där Sir Percy Fitzpatrick (författare till ”Jock of the Bushveld” och sydafrikansk politiker) kom ifrån.

Staden blomstrade som ett guldgrävarläger, med en fondbörs, varietéteatrar och salooner. Under Anglo-Boer-kriget 1899-1902 blev staden säte för koncentrationsläger för Boer. Mycket av den gamla staden finns kvar och det finns en Heritage Walk (kulturarvspromenad) med vägmärken som vägleder besökaren.

Nära Barberton finns en mindre vilddjurspark – Songimvelo Nature Reserve – för de som vill spendera mer tid med att se på djur. Runt staden finns det promenadstråk bland kullarna, vilka också är kända för sitt fågelliv.

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484