5 skäl att välja SafariGuideAfrica!

 • Skräddarsydda resor
 • Svar direkt
 • Reseexperter på Afrika
 • Bra priser
 • Nöjda kunder

Intresseanmälan

The Serengeti & den stora migrationen

 • Klein’s Camp

  Tio luxuösa stugor i halm med vitkalkade väggar, placerade högt uppe på kanten av Kuka Hills på Serengeti och en central del av den Stora Migrationen.

  Från kr4,600

  Mer info

 • Grumeti River Camp

  Ligger vid ett av de grönare områdena i Serengeti – omgiven av vattenhål och vägkorsningar för den Stora Migrationen.

  Från kr5,300

  Mer info

 • Singita Faru Faru lodge

  Singita Faru Faru lodge ger sina omdömesgilla gäster vilsam elegans i en rustik men ändå välutrustad safariinramning.

  Från kr5,990

  Mer info

 • Kirawira Luxury Tented Camp

  Kirawira Camp består av 25 luxuösa tältsviter. Var och en av dem på deras egen timmerplattform och var och en av dem med deras egen svepande vy av Serengetislätterna nedanför dem.

  Från kr5,900

  Mer info

 • Serengeti Bushtops

  Serengeti Bushtops är Orion Hotels nyaste femstjärniga luxuösa safariläger i Tanzania. Det ger en engångsupplevelse och möjligheten att se vilda djur i en inramning som inte är lik någon annan på jorden.

  Från kr4,000

  Mer info

 • Serengeti Migration Camp

  Det erbjuder besökarna den ultimata möjligheten att bevittna den största vilddjursshowen på jorden – den Stora Migrationen.

  Från kr4,400

  Mer info

Serengeti är ett gräs- och buskskogslandområde som täcker det mesta av norra Tanzania och sträcker sig in i grannlandet Kenya. Det har ett av de rikaste ekosystemen i världen, till största delen utan något mänskligt boende och är hem för den enda stora årliga landdjursmigrationen på planeten.

Serengeti har till största delen hållits fri från nybygge i hundratals år, först av de vilda djuren och de fruktade Masaaikrigarna, sedan av en stor tsetseflugepopulation och slutligen av etablerandet av världens mest populariserade (av djur) naturreservat.

Den Stora Migrationen

Den stora migrationen är den största djurmigrationen på jorden. Den börjar i Tanzanias södra Serengeti och slutar i Kenyas Masai Mara National Reserve och följer medurs cirkulärt vandringsmönster.

Över 1,3 millioner gnuer, 300 000 zebror, 500 000 gaseller och andra gräsätare gör denna vandring varje år i jakten på de grönskande lägre slätterna i Masai Mara och för att undkomma de torrare södra slätterna.

Det beräknas att 250 000 gnuer aldrig avslutar migrationen.

Se mening 500.000 gazelle another? Other…..

Under januari och mars är de sydöstra Serengetislätterna och Ngorongoro Conservation Area födelseplats för gnun. Det är under denna tid av året som dessa slätter är täckta med frodigt gräs, vilket är livgivande för över två millioner gräsätare.

Det är i mitten av februari till april månad, när kalvningen har avslutats och resurserna vid södra Serengeti torkar upp, som den Stora Migrationen börjar. Den tar djuren åt nordväst djupt in i Serengeti National Park.

Hjordarna börjar nå Grumeti River i juli och många gnuer blir offer för de djupa vattnen i floden och för Nilkrokodiler som lever här. Hjordarna fortsätter sedan norrut och korsar Mara River och in i de lägre grässlätterna av Masai Mara.

Från oktober till december återvänder hjordarna till södra Serengeti för att beta och föda nya kalvar, innan cykeln statar omigen.

Människorna i Serengeti

I många århundraden var Serengeti känt som Masaailand, eftersom det traditionellt sett har varit hem för den stolta Masaainationen. Masaaierna är en grupp grymma krigare och boskapstjuvar, som kan spåra sin historia tillbaka till 1400-talet genom muntliga redogörelser, när de migrerade ner från Nildeltat. De har traditionellt livnärt sig vid kanterna av Serengeti och levt en till hälften nomadisk livsstil, som är mycket centrerad runt att föda upp boskap.

Olikt några av de inhemska stammarna i Östafrika jagar Masaaierna inte fåglar eller vilda djur för föda, de väljer att istället livnära sig nästan enbart på boskap. Boskapen (vanligen kor) formerar också basen på deras system på rikedom och ekonomi, trots att Tanzanias och Kenyas regeringar på senare tid gjort många försök att integrera dem mer enligt dessa nationers ekonomier.

Under koloniseringsdagarna i Afrika blev Masaaierna kända av europeiska nybyggare som mycket skickliga krigare och atleter, jämställda med vilken välutrustad infanterienhet som helst vid den tiden. Deras vidsträckta kunskap och skicklighet i att ta tillvara allt som landet kunde ge gjorde dem till ovärderliga allierade, eller fruktade fiender.

De är kända för deras förmåga att hoppa extremt högt från en stående position – en uppvisning som används i dans, krigsrop och många stamritualer.

Slag av safari

Det finns många olika sätt att uppleva Serengeti och den Stora Migrationen och de enda begränsningarna är din fantasi och önskan att komma nära händelserna.

Vandringsturer

Många lodger erbjuder guidade vandringsturer genom vissa sektioner av reservatet där du sannolikt kan träffa på vilda djur. Vandringar görs under överinseende av en guide, som är beväpnad i nödfall och ett litet team av spårare och utryckningspersonal.

Vandringarna är vanligen långa och hettan kan bli extrem, så vandringarna rekommenderas endast för erfarna vandrare.

Utfärder med jeep

För de mindre fysiskt starka finns det många utfärdssafarin som kan bokas, eller som du helt enkelt kan komma med på under lugnare månader. Utfärderna görs typiskt i ett öppet 4-hjulsdrivet fordon och vanligen startar man tidigt på morgonen (soluppgång) eller sent på eftermiddagen (precis före solnedgång) när viltets aktivitet är som störst.

Utfärder med varmluftsballong

En i sanning fantastisk erfarenhet som borde vara på varje resandes ”att göra”-lista. Utfärder sträcker sig från dagsutflykter till veckolånga safarin i luften, som har som mål att spåra den Stora Migrationen – dock dikteras riktningen till största delen av vinden.

Dessa resor kan bokas genom de flesta utflyktsoperatörer och är överraskande billiga, till och med för längre resor. Avgångspunkter finns närmare vissa lodger än andra. En av de mest kända är Ngorongoro Crater och Serona Serengeti.

Det är tillrådligt att utföra utfärder med luftballong under migrationssäsongen. Resor vid andra tidpunkter är också majestätiska, men det finns inte mycket som slår erfarenheten av att flyga i total tystnad över nästan två millioner gnuer.

Flygningar med helikopter

För de som önskar se den Stora Migrationen från ”en helikoptervy” kan privat helikoptercharter och guidade turer bokas genom de flesta utflyktsföretagen. Dessa resor varar vanligen en timma eller två och ger dig en chans utan like att se migrationen på nära håll.

Karta över Serengeti

Serengeti Map

Seronera Serengeti

Seronera Game Lodge i hjärtat av Serengeti är en luxuös lodge som är idealiskt anpassad för att därifrån kunna se migrationen av gnuerna. Den består av två stora lodger på vardera sidan om ett område som är typiskt korsat av migrerande djur under dess toppsäsong och den har annars stark population av lokala vilda djur.

Seronera Serengeti har 78 rum i två våningar, inkluderande en presidentsvit och två juniorsviter. OBS Serengeti är felstavat i eng. text. Medan Seronera är ett av de billigaste urvalen av lyxsafarin i Serengeti, är Seronera perfekt placerad för idealiskt viltbetraktande och den har tillgång till aktiviteter som varmluftsballongfärder.

Olduvai Gorge

Olduvai Gorge är en 45 km lång ravin i den Stora Afrikanska Rift Valley, som ofta refereras till som ”Människans vagga”, därför att det är platsen som man mest utbrett tror ha varit första platsen för den moderna människan. Det är ett dramatiskt landskap av fantastisk skönhet med historik på en tidsskala bortom mänsklig förståelse.

Stenverktyg har hittats i Olduvai Gorge som daterar sig från en million år innan homo sapiens först vandrade omkring på jorden och området innehåller det tidigaste kända beviset på aktiviteter såsom tillverkning av smycken och slakt av djur – beteende som först urskiljde oss från djuren. Man skall inte behöva säga att det är väl värt ett besök.

Grumeti River

Grumeti River är hem för ett tältsafariläger med utmärkta vyer över floden som är fylld med flodhästar. Här finns en fantastisk pool och vacker dekor, men man skall inte glömma att detta lägers enda syfte är att ge besökarna en bra plats att dricka en cocktail medan man ser gnuer löpa gatlopp med krokodilerna.

Nhoha Plain

Ndoha Plain är en del av Serengeti genom vilken migrationen måste passera och den är ofta en rastplats för att beta och dricka vatten. Den är grönare än de flesta områden i migrationens spår och då är den också värd för ett antal permanenta rovdjur, såsom vildhund och hyena.

Under toppsäsongen är detta område ett av de tätast bevandrade områdena på jorden.

Musabi Plains

Musabi Plains är rikt, grönskande område i hjärtat av Serengeti. Här faller mer regn än i de flesta andra områden, så det är en perfekt plats att få se ett brett register av vilda djur.

Det finns många luxuösa lodger på kanten av slätterna.

Togoro Plains

Togoro Plains är ett naturvårdsområde för gaseller, där jaguarer brukade jaga i stora antal, men nu ser man dem sällan här. Marken är kilometervis mycket jämn, med få träd eller detaljer och under betesmånaderna är området fyllt med många olika gasellarter.