Taffelberget – Sydafrika

Allmän information:

En UNESCO världsarvsplats och internationell turistattraktion sträcker sig Table Mountain National Park från Taffelbergens bergskedja, vilken befinner sig över och runt Kapstaden, ner till Godahoppsudden och den omgivande vatten och kustlinjen. Table Mountain National Park är huvudsakligen en park med öppen tillgänglighet, där entréavgifter endast kan betalas vid Boulders, Silvermine och Godahoppsudden.

Det finns mycket historia och kultur som omger Taffelberget och afrikanska stammar har sedan urminnes tider levt vid dess bas, beroende på den fertila jorden och det mer förutspådda regnet. Beroende på det unika Medelshavslika klimatet på denna platå, kan man på toppen hitta inhemsk flora och fauna. Med branta klippor och vindlande stigar som korsar bergskedjan och då man kan vandra från den norra till den södra sidan av parken, är detta en populär turistplats för både äventyrare och folk som gör dagsturer.

Höjdpunkter:

  • Stränder – Fantastiska stränder i detta område för allting från vattensporter och surfing till att koppla av i solen och få drinkar serverade av lokala försäljare.
  • Boulders – Boulders är hem till pingvinkolonin precis utanför Simons Town. På uppbyggda promenadstråk över beachen är detta en fantastisk attraktion för barn och de är också lättillgängliga för rörelsehindrade. Ett varningens ord – de är bäst att undvika på blåsiga dagar, eftersom sanden som blåser omkring gör det obekvämt att vara på promenadstråken.
  • Godahoppsudden – Denna halvö bestående av berg är för de som njuter av att vara utomhus. En biltur på 1 – 2 timmar från Kapstadens centrum erbjuder denna del av parken vandringar, surfing, mete, möjlighet för picknick, strandåtnjutande och cykelturer.
  • Skogspromenader
  • Inhemska skogar
  • Silvermine (gruva) – Denna del av parken är mer för vandringar och stigar för mountainbike. Det får sitt namn från tiden när scouter trodde att det skulle finnas silver på toppen av berget och började gräva en gruva. Man fann endast spår av silver och gruvan blev eventuellt övergiven.
  • Signal Hill och Lions Head – Dessa två kullar är fasta inventarium på Kapstadens horisont, där de befinner sig över Sea Point och Green Point. Till Lions Head är det en bra klättring för entusiasterna, med en promenadstig som går nästan hela vägen upp. Sista delen består av att klättra uppför klippstigar med hjälp av en kedja att hålla sig fast vid. För soldyrkare är det populärt att besöka Signal Hill vid solnedgång, när vissa gör anspråk på att man kan se solen gå ned, precis som månen går upp på den andra horisonten.
  • Taffelberget – Utforskas bäst på en lugn solig dag, då Taffelberget betjänas av Table Mountain Areal Cableway. Biljetter kan köpas antingen för en enkel resa eller för tur och retur. Under vintermånaderna tar det mer än 3 timmar att gå till toppen av berget, men man skall inte försöka göra detta då solen står som högst, såvida du verkligen vet vad du gör. En restaurang och promenadstråk med utsikt (mycket bra för gåstolar och rullstolar) finns nära linbanans station vid toppen.

Boende:

I alla samhällen runt parken finns det olika boenden. Om du letar efter en mer luxuös plats i detta område, fråga oss och vi kan hjälpa dig att sammanställa någonting som bäst passar dina önskemål.

Eland and Duiker Cottages

I parkens sektion av Godahoppsudden och där man har elektricitet, fullt utrustat kök och linne

Wood Owl Cottage

Lokaliserad vid Tokai Pine Plantation på kullarna av Constantiaberg omgivet av vandringsleder som tar dig tillbaka till tider när Européerna började med skogsvård i Sydafrika.

Platteklip Wash House

På baksidan av Taffelberget ger dig detta övernattningshus med självbetjäning utmärkt utsikt av himmel över dig och staden under dig

Tältläger

Tältläger finns på berget och kan arrangeras genom parkens service och där ingår en parkguide.

Karta över Taffelberget:

Table Mountain National Park Map

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484

Location Details