Saker man kan lämna hemma när man är på safariFounder
Björn Michels
  Contact
  
  Twitter
Medan det inte är nödvändigt att bli en bushman när man åker ut på savannen, är det förståndigt att lämna några saker från västerländsk civilisation hemma. Detta därför att de både avleder dig från din egen afrikanska upplevelse och därför att de kan vara irriterande för dina resekamrater, som hoppas att ohämmat hänge sig åt en av de sista sanna vilda platserna på jorden.Parfym. Afrika luktar olikt någon annanstans i världen, till och med annorlunda än de öppna områdena i Nordamerika och Australien. Det är en torr, dammig lukt med en antydan av grönska. Det är hälsosamt och naturligt och alla som vill uppleva Afrika andas in det djupt och ofta. Med det är svårt att göra det när man sitter nära någon som är indränkt i eau-de-cologne. Dessutom kanske de Fem Stora (lejon, buffel, elefant, noshörning och leopard) tycker att det luktar konstigt om de känner lukten av den…. vilket gör att det blir svårare att hitta dem när man spårar dem genom bushen.

Höga klackar och märkeskläder. Lämna dessa hemma, eller åtminstone i din väska tills att du återvänder till Johannesburg eller Nairobi. Med det menar vi inte att du inte skall vara ren, vårdad och ha en trevlig klänning eller ett par snygga byxor till middagen, men vildmarksboende är enkelt boende. Ta med dig kläder som enkelt kan tvättas och torkar snabbt, med så lite strykning som möjligt. Neutrala färger (inte en röd flagga för tjuren) är de bästa!

Bergsprängare. Afrika har ett nattljud som få andra platser i världen, med en blandning av kvittrande, grymtande, rytande, tjut och skrin. Bushen är verkligen vid liv nattetid, med ljud från jakten. Såvida du har hörlurar och kan försäkra dig om att ingen annan störs av ditt musiksystem, lämna det hemma… eller i din väska. Gå ut på khonden (uteplatsen) och ta in Afrikas musik istället.

Dietiska restriktioner. Medan du kanske inte vill äta orm, kanske du vill pröva kudustek, elefantbiltong (soltorkat kött i strimlor) eller strutsfiléer. Du vill nog pröva mealie-pap (majsgröt), rostade bananer, jordnötssås och pumpablad. Så var redo att experimentera med din mat. Få Afrikaner förstår vegetarisk kost – där protein är en bristvara beroende på fattigdom, många letar ofta efter kött. Till och med ännu färre skulle förstå vegankost. Så var förberedd på att pröva ny mat och ställ åt sidan några av dina dietrestriktioner för en kortare period.

Ångest. Lämna inte ditt goda förstånd hemma, men var förberedd på ett experiment som är totalt olikt det som du har upplevt förut. Bra safariguider tar hand om dig på ett säkert sätt, medan ett bra läger ger dig mat och skydd som är mer än tillräckligt. Allt du behöver göra är att ställa undan din fruktan för allt det nya och med båda händerna ta del av Afrikas unika upplevelser – dess vänliga människor, dess otämjda vildmark och dess underbara djur.

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484