Krugerparken – Sydafrika

Allmän Information:

Med rätta är Krugerparken (Kruger National Park) en av de mest berömda nationalparkerna i världen. Kruger National Park är lokaliserad i det bortre nordöstra hörnet av Sydafrika och delar en lång gräns åt öster med Moçambique. Kruger har fått sitt namn från Paul Kruger som 1898 öppnade parken som president i Sydafrika och gav den namnet Sabie Game Reserve. 1928 ändrades parkens namn till Kruger National Park och den lades till nätverket av nationalparker.

Kruger National Park är en park som har de ”fem stora” (lejon, noshörning, buffel, elefant och leopard) tillsammans med 147 andra sorters djur och över 500 sorters fåglar. Kruger har varierande aktiviteter från vandringssafarin och ridturer till häst till att bara ligga vid poolen vid någon av Kruger safari lodger i världsklass och lyssna till skrien från de vilda djuren. Natturer eller nattsafarier är vanliga, eftersom det är bästa tiden att se de djur som under dagens hetta gömmer sig i buskaget, för att bli jägare på natten. Kruger National Park har alla slags boenden från kamping till lyxlodger.

Höjdpunkter:

Generella höjdpunkter i Kruger:

 • Promenader i bushen
 • Safarin till fots och vandringar på vildmarksstigar
 • Vilddjursturer
 • Safarin för att se de Fem Stora (lejon, elefant, noshörning, buffel och leopard) i öppna 4×4-hjulsdrivna fordon
 • Utmärkt fågelskådning med mer än 500 arter

Höjdpunkter i regionen längst norrut:

 • Njut av avskildheten i denna del av parken
 • Skogen som ligger vid floden Luvuvhu Rivers bankar
 • Fågelskådning vid Riverbanks
 • Körning/promenad utmed Mozambican Coastal Plain (kustslätten i Moçambique)
 • Sandstenskullarna väster om Punda Maria

  Höjdpunkter i norra regionen:

 • Kör genom det böljande semitorra landskapet
 • Se flodhästarna vid Letaba och Oilifants floderna – det beräknas att tvåtredjedelar av Krugers flodhästar bor här
 • Elefant & vattenbufflar har sitt hem i denna del av parken.

Höjdpunkter i centrala regionen:

 • Kattdjur – detta är kattdjurens territorium – lejon, gepard, hyena
 • Ta in den afrikanska savannen & djuren som här intar sin föda, antilop, buffel, gnu etc.
 • De luxuösa lodgerna som ligger vid gränsen västerut i denna sektion av parken

Höjdpunkter i södra regionen:

 •  Lebombo Mountains formar gränsen till Moçambique och Crocodile River och Sabie River är de norra och södra gränserna.
 • Rocky Granite Landscape (Klippigt granitlandskap) och Ship Mountain med dess historia av vagnskolonner och utforskning
 • Sällsynt flora och träd – Korallträd, Cape Chestnut (kastanj), Lavender Fever Berry (Kroton med lavendelliknande blad)
 • Babian, Klipspringer (antelop) och Hyrax (klippgrävling) bor här därför att det finns få stora kattdjur här
 • Viltet inkluderar gepard, vit noshörning, impala, kudu (antilop), giraff, buffel och zebra

Boende:

Det finns många övernattningsmöjligheter i Kruger National Park. SANParks (engelska) sköter de flesta lodgerna och fler byggs hela tiden. Nedan listas vilka slags login som finns, med vår favorit med bland var och en av dem, (av dem vi har besökt i verkligheten).

Läger:

Lower Sabie Rest Camp är troligen vår favorit, beroende på sättet det är konstruerat på, utmed sandbankerna av Sabie River och med Lebombo Mountains som bakgrund. Medan Lower Sabie Rest Camp mestadels är fullbelagt under högsäsong, är det också en rolig plats att stanna till på, där familjen från utsiktsdäcket eller strandkanterna kan se olika slags djur komma ner till floden, när det är deras tur att dricka.

Kontaktinformation för Lower Sabie Rest Camp:

Tel: +27 (0)13 735 6056/7
Fax: +27 (0)13 735 6062
Mobile: 082 888 6562

Bushveld Camps:

Bateleur Bushveld Camp, utmed inloppet till Mashokwe inte långt från Shingwedsi. Detta välskötta enkla läger vid norra Mopane/Woodland savannen toppar vår lista. Vad som gör det ännu bättre är att precis utanför finns det ett gömsle där man kan se de vilda djuren, med utsikt över ett vattenhål, så att köra genom parken är inte enda sättet att se viltet. Om du nu väljer att köra bil, så finns det två dammar i närheten som endast är för boende på Bateleur lägret.

Kontaktinformation för Bateleur Bushveld Camp:

Tel: +27 (0)13 735-6843
Fax: +27 (0)13 735-6844

Satellite Camps:

Melelane Satellite Camp med självservice är lokaliserat vid Kruger Parks södra gräns och toppar vår lista för att vara så enkelt, litet och intimt. Detta läger är lokaliserat bland sockerrörsfälten och farmerna, vilket är en drastisk scenförändring från de norra områdena av parken. Vi valde också detta läger eftersom man enkelt kan nå det från N4 huvudleden och är idealiskt för de som önskar kampa inne i parken.

Kontaktinformation för Malelane Satellite Camp:

Tel: +27 (0)13 735 6152
Fax: +27 (0)13 790 1075

Lodges i bushen:

Roodewal Bush Lodge ligger vid Timbavati River flodbanker i centrala delen av Kruger. Denna lodge i bushen toppar vår lista beroende på stor tillgång på de större vilda djuren och kattdjuren i parken. Trots att en del faciliteter var slitna eller temporärt ur funktion, är denna lodge idealisk om du är en resande utan krumbukter, som helt enkelt letar efter en plats att tillbringa natten och uppleva fantastiska vyer av vilda djur.

Kontaktinformation för Roodewal Bush Lodge:

Tel: +27 (0)13 735 6306/7
Fax: +27 (0)13 735 6304
Mobile: 082 802 1209

Gömslen för natten:

Om du vill ha det primitivt, rustikt och så nära till parkens natur som du möjligen kan, förbered dig då för Sable Sleepover Hide. Byggt av trä och med vasstak toppar detta gömsle vår lista eftersom det har utsikt över Sable dammen, som vaknar till liv nattetid. Om du fruktar mörkret, eller gnäller vid ett ljud av ett rytande lejon under dig, är detta kanske inget för dig. För äventyraren är detta exakt vad du behöver för att berätta en historia.

Kontaktinformation för Sable Sleepover Hide:

Tel och Fax: +27 (0)13 735 3547/8

Lägerplatser:

Tsendze Rustic Cap Site, den enda campingen i parken, tycks ha det perfekta namnet. Inte bara passar denna campingplats definitionen av rustik, men Tsendze översatt från Tsonga, betyder ”att ströva omkring som någon som gått vilse i bushen”. Vad som gjorde denna upplevelse fantastisk var buffelhjordarna och elefanttjurarna som löper omkring i detta område – som kommer hit beroende på att Tsendze River och Nshawu Creek finns i närheten av lägret. Om du någonsin har undrat vad det måste ha varit att ursprungligen utforska Afrika eller komma i kontakt med viltet, är detta kanske platsen för dig. Förvänta dig inte att bli omhändertagen.

Kontaktinformation för Tsendze Rustic Camp Site:

Tel: +27 (0)13 735 6535/6
Fax: +27 (0)13 735 6547
Mobile: 082 802 1113

Karta över Kruger National Park (Utgiven av SANParks):

Kruger National Park Map

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484

Location Details