Liwonde National Park – MalawiEditor
Angela Gunn
  Contact
  
  Twitter

Belägen vid den södra spetsen av Lake Malombe i södra Malawi, är Liwonde National Park verkligen en nationalskatt som är värd att utforska.Medan Malawi inte är så välkänt för stora vilddjur som andra afrikanska länder, finns i Liwonde en mångfald av vilt som bokstavligen sitter vid din dörrtröskel, vilket gör denna nationalpark till den mest populära i landet.

Den är en attraktion som man inte får missa för alla som önskar att göra det mesta av tiden i ”Afrikas Varma Hjärta”.

HISTORIA OCH MILJÖVÅRD

Liwonde National Park kungjordes 1973, efter att Ledaren Liwonde stred för dess erkännande, till ett betydelsefullt område för malawiskt vilddjursarv. Ännu i dag fortsätter en kommitté bestående av lokala ledare, farmare, en domarkår, och Wilderness Safaris (som sköter Mvuu Wilderness Lodge and Camp) med ett mycket aktivt miljövårdsarbete i landet. De arbetar också hårt med att expandera samhällsutvecklingsprojekt runt om i parken, vilket spelar en viktig roll i Liwonde National Parks succé som en safaridestination.

ATT RESA TILL PARKEN

Malawis kommersiella huvudstad Blantyre är den närmaste staden till Liwonde, med en restid på endast 30 till 40 minuter med plan. Besökare föredrar emellertid att resa från huvudstaden Lilongwe, som är landets centrum och endast lite längre bort. Då det i parken finns tillgång till en start- och landningsbana, är det vanligt att besökare reser dit med chartrat flyg.

Turister som också är intresserade i att se andra turistorter i landet, eller de som har en starkare budget, kanske föredrar att åka bil till Liwonde och njuta av utsikten utmed vägen. Parken befinner sig 4 timmars körning från Lilongwe, vilket medger ett besök vid Lake Malawi och en 3 timmars biltur från Blantyre, vilket medger ett besök vid Mount Mulanje.

Om du nu väljer att åka bil till parken, är det en sak som man ska lägga märke till; nämligen att Liwonde kan man nå under hela året, men under den våta säsongen (från februari till april), måste de som åker bil dit, åka båt in till Mvuu Wilderness Lodge and Camp, i handgjorda, men stabila, träbåtar.

För de som önskar maximera deras chanser i att se vilddjursliv medan de vistas vid Liwonde, kommer denna 30 minuters båttur uppför Shire River (uttalas She-ree) att toppa din lista över saker som man måste vara med om, för den ger turister en unik möjlighet att se viltet på nära håll, innan de ens har nått deras logi.

FÅGELLIV

Liwonde är fågelälskarnas paradis och den plats där man i Central- och Sydafrika året runt har bästa tillfälle till fågelskådning. Detta beror inte endast på det stora antalet arter som man kan finna i parken, utan också därför att man där lätt kan få syn på ”speciella arter” såsom Livingstones Flycatcher, (flugsnappare), Pels Fishing-Owl (fiskuggla) Spur-winged Lapwing (tofsvipa med sporrar på vingarna) Lillians Lovebird (dvärgpapegoja, turturduva) och den sällsynta Brown-breasted Barbet (brunbröstad liten fågel som tillhör familjen hackspett och har starka färger).

Andra arter som man ofta kan se är Bohms Bee-eater (biätare), African Skimmer (afrikansk saxnäbb, måsart), Palmnut Vulture (palmnötsgam), White-baked Night-heron (vit natthäger) och Dickinsons Kestrel (tornfalk). Över 300 av Malawis 650 fågelarter lever i Liwonde National Park och det sägs att rekordet när det gäller olika fågelarter som har setts under ett tvådagarsbesök vid Mvuu Wilderness Lodge and Camp var 266.

Medan den bästa fågelskådningen tros vara under den regniga säsongen, kan stigarna i parken vara avstängda vid denna tid beroende på översvämning, vilket betyder att man kanske inte kan erbjuda vissa safariturer och safaripromenader. För att få en chans att uppleva aktiviteterna som Wilderness Safaris erbjuder deras gäster, är det bäst att semestra där under den torra säsongen. Då det som tur är finns en sådan mångfald av fågelliv som existerar i parken året runt, känner du inte att du har missat någonting, om du skulle besluta dig för att besöka platsen vid denna tid.

STORVILT

I likhet med fågelliv finns det en mångfald av vilt att uppleva vid Liwonde. Besökare som väljer att stanna vid Mvuu Wilderness Lodge and Camp medan de besöker parken, upptäcker att deras login ligger precis på en laguns bankar, där de kommer att få prima utsikt över djur som flodhästar, Nilkrokodiler och elefanter. Detta gäller speciellt under den torra säsongen, när djuren kommet till Shire Rivers bankar för att dricka. Vad som gör det ännu bättre är att Liwonde National Park är hem för Malawis största elefantpopulation.

Medan man är på safari i parken finns det andra djur som turister kan ha turen att möta, de är sabelantiloper, impala, vattenbock, rödbock, vårtsvin, kudu (slag av antilop), gul babian, myrkott, monitorödlor, leopard och vervet apor (varietet av sydafrikansk guenonapa – markatta). Lejon rapporteras de senaste åren ha haft sina lyor i parken, men det är sällsynt att man får syn på dem.

I parken finns också ett inhägnat naturskyddsområde på 4 000 ha. Wilderness Safaris strävar efter att återintroducera sällsynta djurarter där, såsom noshörning, buffel, Lichtensteins hartebeest (slag av koantilop), roan (gråmelerad ko) och eland (älgantilop), vilka alla en gång jagades till de utrotades. Men det är inte så ofta som man får syn på dessa djur.

LANDSCAPE

Liwondes landskap är mycket varierande med de torra Mopani skogstrakterna som täcker den östra halvan av parken, inblandat med Candelabra (kandelaber) träd. Söderut och österut kan man på några sluttningar hitta områden med Miomboskog (ett torrt skogsområde med ett fåtal deciduous, [lövfällande] träd), medan man kan hitta Palm Savannah och Baobabs [apbrödsträd] (ett av Afrikas mest välkända och älskade träd) på flodens vidsträckta flodslätter, där man får en mer tropisk känsla beroende på den täta vegetationen utmed flodbankarna.

Under regnperioden blir denna grönskande växtlighet sedd mot dramatiska stormiga skyar i Liwonde National Park en dröm för fotografer och det är inte svårt att förstå hur Lwonde har förvärvat en sådan mångfald vad gäller djur- och fågelliv med hjälp av miljövård och återinförande av djur och växter.

FOLKET

Liwonde National Park handlar inte endast om vilda djur och landskap. Det handlar också om människor.

Femhundra människor drar finansiellt fördel av Wilderness Safari Lodge and Camp i Liwonde National Park kruger-national-park-south-africa.php. Detta betyder att du kan vara säker på att pengarna du spenderar på din semester, kommer delvis att användas för att hjälpa till med arbetstillfällen och utbildning av lokalbefolkningen, lika väl som miljövårdsansträngningar i och runt parken. Dessa ansträngningar kan ses i första hand genom utflykter som Wilderness Safaris erbjuder sina gäster till byar i närheten, vilket ger turister en chans att lära sig mer om lokalbefolkningen och deras kultur.

VARFÖR ETT BESÖK?

Trots att antalet besökare till Liwonde National Park har ökat genom åren, lyckas utvalda idkare fortfarande att ge en mycket fridfull, icke-kommersiell safariupplevelse till deras gäster. Du kan också känna dig bekväm med att veta att vi arbetar hårt för att säkerställa att det finns en balans mellan turism och miljövård inte bara i parken, men också när det gäller lokalbefolkningen.

Allt stöd du ger Liwonde National Park hjälper till att bevara Malawis vilda djur och arv, inte endast för andra turister, men också för kommande generationer i Malawi. Det tråkiga är att många av lokalbefolkningen inte har upplevt rikedomen på vilda djur och landskap, som deras land har att erbjuda världen.

En resa till Liwonde National Park är chansen att uppleva ditt livs safarisemester och ge någonting tillbaka till ett land som många turister ännu inte har upptäckt.

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484