Hajdyk i Gansbaai – SydafrikaFounder
Jeff Cammack
  Contact
  
  Twitter
Gansbaii är en vacker fiskeby, nära Hermanus, med få människor men en extremt stor population av hajar. Faktum är att Gansbaai har rykte om sig att vara den bästa platsen i världen för hajdyk i bur.Ett stort antal sorters hajar lever i vattnen runt Gansbaai, men de flesta besöker platsen för att se den fruktade stora vita valen som attraheras till området i massiva antal. De luras (och hålls kvar) där mestadelen av året av det stora antalet sälar som finns nära Dyer Island.

Dyer Island är en av de många sälkolonierna utmed Western Cape kustlinje och det är dessa kolonier som föder Western Capes extremt höga antal stora vita valar.

Bästa tiden på året för hajdyk med bur

Den bästa tiden på året för hajdyk med bur är vanligen mellan maj och oktober (de kallare månaderna är hajarna i södra hemisfären). Emellertid kan vanligen de stora vita valarna ses under alla tider på året och de attraheras ibland till stränder av aktiviteten under sommaren.

De stora vita valarna går sällan, om än någonsin, till attack mot människor – även om de kan ses simmande bland surfare nästan varje dag. De misstar inte människor för sin föda och gillar inte att komma för nära stranden länge eftersom de kan bli strandsatta. Med detta sagt har haven runt Gansbaai varit de stora vita valarnas naturliga viste i millioner år – du är besökaren.

Oro för hajdyk med bur

På senare år har hajdyksindustrin varit föremål för protester. De hävdar att hajdyk uppmuntrar hajar att söka upp människor som föda och att detta ökar frekvensen på attacker. Faktum är att man inte har gjort några studier som visar att attackerna har ökat sedan man började med hajdyk.

Supportrar till hajdyk med bur hävdar att det hjälper till att utbilda människor om hajar och ge uppmärksamhet på faktum att hajar är utrotningshotade och behöver vårt skydd. Pengarna från hajdyk med bur berikar lokala samhällen och affärsfolk och turism gällande hajar är den enda formen av inkomster för många lokalt boende.

Intresseanmälan

Från kr1,200

Tel +27 (0) 21 201 2484

Intresseanmälan

Från kr1,200

Tel +27 (0) 21 201 2484