Året-Runt Reseplanerare för SydafrikaFounder
Jeff Cammack
  Contact
  
  Twitter
En resa till Sydafrika behöver inte anpassas efter årstiderna. Kapstaden är fantastiskt på sommaren och Drakensburg är majestätiskt snötäckt vintertid, men det finns goda skäl att besöka Sydafrika året runt. Om du åker till Sydafrika utanför högsäsong, kanske du blir förvånad över hur mycket det finns att göra och se, alldeles vid sidan av allfarvägen. Här nedan beskrivs ett års att-göra lista i Sydafrika. Men först, några korta ord som kan vara bra att veta om vädret:

Årstider och Klimat i Sydafrika

Innan du reser till ett land som är välkänt för sina stränder och naturscenerier, bör du ta reda på vad du har att vänta av vädret. Sydafrika ligger på södra halvklotet, vilket betyder att det är sommar när det är vinter i Nordamerika och Europa. Dessutom har landet två mycket olika klimatzoner – the Capes Medelhavszon och resten av landet.

Största delen av landet (utom the Karoo som är mer eller mindre vad man förväntar sig av en halvöken) har ett slags subtropiskt klimat. Somrarna är varma med vanligt förekommande åskskurar och regn, och kalla mycket torra vintrar med snö i vissa områden. Regnet brukar inte bekomma lokalbefolkningen under sommaren, och Durbans stränder är fortfarande fyllda av surfare under en regnskur.

Kapstaden och the Winelands har sitt eget klimat som skiljer sig från resten av landet. Det kallas Medelhavszonen eftersom det liknar Sydeuropa – våta, mycket blåsiga vintrar (med svåra stormar under juni/tidig juli) och varma tempererade somrar. Temperaturen i Kapstadsområdet är mer moderat än i resten av landet, men vinterregnen kan hålla på dagar i sträck.

Januari

Sommaren i the Cape erbjuder besökaren flera unika förströelser och oftast nära nog perfekt väder. December – januari är högsäsong i the Cape och det finns mycket för turister av alla åldrar att se och göra. Se till att tillbringa lite tid på Clifton och Camps Bay stränderna, ta en tur med spårvagnen (en dag med lite blåst) och hoppa ombord på färjan för en halvdags Robben Island tur. På kvällen kan man prova några av de underbara restaurangerna och barerna i Victoria and Alfred Waterfront, eller gå ut för en kväll på stan på Sea Point eller Long Street i Kapstadens stadskärna.

Om man har turen att vara i Kapstaden på Nyårsafton blir man bortskämd med valmöjligheter. Alltid sevärt är Nyårskarnevalen i Kapstaden, vilken vanligtvis är en livfull, färgstark händelse arrangerad av den lokala Cape Malay kommunen och diverse lokala kommersiella sponsorer. För den unga (och ungdomliga), däremot, finns också den legendariska New Years Vortex (på senare tid kallad Prism/Rezonance) festen, en tredagars musikfestival för trance och elektronisk musik med höjdpunkt vid midnatt på nyårsafton. Fler än 10000 festdeltagare tar sig ut till den fantastiska Nekkies anläggningen och dansar i fruktträdgårdarna i skuggan av berget dag och natt – tre dagar i sträck.

Det finns många underbara vandrarhem och pensionat, om man vill skämma bort sig rekommenderar vi ett besök på Cape Grace Hotel i V&A Waterfront.

Februari

Om man tillbringar sommaren i the Cape vill man förmodligen ordna så att man kan stanna in i februari. En del av turisterna har åkt hem, dessutom är det skördetid i winelands. Det betyder att många vingårdar och vinegendomar anordnar särskilda vinprovardagar eller familjedagar, med måltider och transport till fyndpriser. Man kan delta i ett flertal olika heldags eller halvdags vinturer med pendelbuss från Victoria & Albert Waterfront. Vinturerna kostar i allmänhet mellan R250 och R1000 – alla inkluderar fri vinprovning och transport och i några ingår en utsökt måltid på en luxuös restaurang på en vinegendom. Vi rekommenderar särskilt att man stannar några nätter i Cape Winelands så att man verkligen får uppleva detta fantastiska område med sina många vingårdar, golfbanor och restauranger i världsklass. Majeka House och Lanzerac Hotel får våra varma rekommendationer.

Mars

Många invånare i Kapstaden skulle säga att mars är bästa tiden i the Cape. Vädret är härligt, varmt och soligt men inte för varmt, och de flesta turisterna har åkt hem. Det gör det lättare att få bord på restaurangerna. En sommar i the Cape skulle inte vara fullständig utan ett besök på någon av de många fantastiska golfbanorna i Kapstaden, Cape Winelands och Garden Route.

April

Om man kallar sig surfare bör man boka sin resa till Sydafrika från mitten till slutet av april och en bit in i maj, och se till att första (och kanske enda) stället är Durban och Northern Natal (eller KwaZulu Natal som det kallas numera). Vädret är milt (med enstaka märkliga varma skurar), vågorna bra, vattnet varmt, det blåser frånlandsvind, ortsbefolkningen är vänskaplig och ser mycket bra ut. April är tveklöst den bästa strandmånaden i Northern Natal, så boka flyg, hitta ett hotell eller en strandstuga och hyr surfbräda! Ett fantastiskt ställe att uppleva Northern Natals stränder i Robinson Kruses stil är att boka sig på Thonga Beach Lodge.

Maj

Maj är fortfarande bästa tiden för Northern Natals stränder, men efterhand som vädret blir kallare fram mot juni finns det fortfarande massor att göra upp och ner längs Sydafrikas ostkust. När vinden blir kallare blir frånlandsvinden starkare och vågorna större mot slutet av maj och in i juni innan pålandsvinden börjar ta överhanden under den kallare, torrare vintern.

Maj råkar också vara den bästa månaden för hajbursdykning i Gansbaai. Det finns de som har invändningar mot denna aktivitet, men den utförs med långsiktighet och minimal påverkan och i fokus för Conservation Board’s uppmärksamhet, och utförs enbart av licensierade yrkesmän. Om du klarar denna utmaning så gör dig redo för ditt livs undervattensmöte.

Juni

Alltmedan juni i Kapstaden är riktigt otrevlig med vindbyar och stormar med vindstyrkor upp till 70 km/h så är övriga delar av landet riktigt behagliga under denna tid. Om man fortfarande vill leva strandliv ska man ta sig till Durban och juni är fortfarande bland de bästa tiderna för att vara på stranden i Northern Natal. Det finns fortfarande vågor till slutet av månaden så om man skyndar sig hinner man i tid för att vara med om några vågor.

Ett ofta bortglömt äventyr som väntar i Sydafrika är bergskedjan Cederberg i Western Cape. Topparna blir snöklädda på vintern och platsens ödslighet i förening med storslagna vyer över höga toppar gör Cederberg vintertid till en av de mest majestätiska sevärdheterna i Sydafrika

Juni är också den bästa tiden för en safari i Lowveld, liksom bästa tiden för hajdykning i Gansbaai. Om inget av detta lockar, varför inte åka över till den sömniga kuststaden HermanusCape Garden Route. Under 10 av årets månader händer det inte mycket i Hermanus, men i juni och juli samlas hundratals Sydkapare här för att kalva och para sig. En klar vinterdag i Hermanus kan vara säker på att se ett halvdussin valar svänga sina stjärtfenor och blåsa skum upp i luften så nära som 20 meter från stranden.

Juli

Juli är stormmånaden i Kapstaden, men fortfarande bästa tiden för safari i Lowveld, och man kan fortfarande se gott om valar i Hermanus. Ett härligt ställe för att uppleva en äkta afrikansk safari är det vackra Motswari Game Lodge i Timbavati privata viltreservat.

Om man är surfare är det fortfarande bästa tiden för stranden i Northern Natal, även om vädret är i kallaste laget för den vardaglige strandbesökaren. Om man känner sig äventyrlig till sinnes och inte backar för att ta på sig våtdräkten är det fortfarande bästa tiden för hajbursdykning i Gansbaai – det område som har världens största population av vithaj. Ett underbart och lyxigt ställe att bo om man ska valskåda i Hermanus och hajbursdyka i Gansbaai är det lilla ”boutique” hotellet Birkenhead House.

Man behöver inte vara Irländare för att uppskatta St Patrick’s Day. På samma sätt behöver man inte tala ett ord franska för att njuta av maten, vinet och kulturen på Bastille Day i Franschhoek. Ta en pendelbuss dit och boka ett Bed & Breakfast, för man ska inte köra någonstans efter att ha skämt bort sig hela dagen med Kapstadens bästa viner, ostar, kötträtter och frukter. Franschhoek är känt för sina många fina restauranger och vinegendomar och här finns också många underbara hotell och pensionat. En av våra favoriter är La Petite Dauphine som ligger på en fungerande vin- och fruktfarm en kort bilväg utanför byn Franschhoek.

Augusti

I augusti börjar det mesta av Sydafrika att värmas upp och det är ingenstans så tydligt som om man tar en åktur upp längs Western Cape’s västkust. Här kan man se en av världens mest häpnadsväckande uppsättningar av vildblommor. Faktum är att Western Capes vårblommor i sig nästan är skäl nog för att besöka Sydafrika. Det finns många charmerande pensionat längs vägen, och resan utgör en underbar långhelg.

Vid sidan av vildblommorna är augusti den bästa tiden för en safari i Lowveld, så ta vara på tillfället och stanna några nätter i något av landets luxuösa privata viltreservat. Om man åker mot Durban är detta den bästa tiden för Northern Natals stränder, särskilt eftersom vädret blir varmare och fler människor börjar flockas på stränderna.

Eftersom det inte riktigt är högsäsong är det lätt att hitta boende till verkligt överkomligt pris på många charmerande semestermål. Det finns fortfarande några valar i Hermanus och det är nära nog bästa tiden för hajbursdykning i Gansbaai.

September

Det är fortfarande ungefär åtta veckor till högsäsongen i Kapstaden och Durban så om man söker en överkomlig semester med en hyfsad chans till anständigt väder så är Sydafrika ett gott val. Vädret blir varmare och varmare och våren kommer på allvar. Man kan förvänta sig en veckas regnskurar tidigt i månaden i Kapstaden men fint väder överallt annars. För surfare är detta den bästa tiden för Northern Natal’s stränder och ett bra tillfälle att resa genom landet eftersom den mesta boskapen man ser föder vid denna tid.

September är nära nog den bästa tiden i the Cape om man kan stå ut med lite regn och önskar se sevärdheter utan att behöva trängas. Man kan troligen fortfarande dra nytta av vintererbjudanden på några av Southern Suburbs’ gourmetrestauranger för skaldjur och medelhavsmat. Vingårdarna är vackra med nyutsprucken grönska så se till att ta en vinprovningstur någon av dagarna i the Cape.

Oktober

Under oktober finns det fortfarande valar i Hermanus men om man bara stannar en dag eller två riskerar man att missa dem. För att ge sig själv största chans att se en val är det bäst att åka med en båt på valskådningstur. Guidens tränade ögon, tillsammans med dina medpassagerares, garanterar att man får syn på alla valar i närheten.

Oktober är också the Capes bästa tid för vinprovning och att turista längs Garden Route. Årets grönska är fullt utslagen och vingårdarna är fulla av växande nya druvor. Dagliga vinprovningsturer går från Victoria & Alfred Waterfront eller så kan man gå på en förtjusande picknick med gratis vinprovning på vingården Buitenverwagting i Groot Constantia.

November

November är den månad då pulsen börjar öka på allvar och det är början på bästa tiden i the Cape. Det kan fortfarande vara blåsigt och en eller två molniga dagar, men mesta tiden är det sol, vågor, hav och soldyrkare som syns på stränderna i Camps Bay och Waterfront. Long Street och Sea Point områdena i Kapstaden är livfulla ställen för nattliv och Camps Bay och Clifton Beaches är dit alla som vill synas går för att få sin solbränna.

Det är sommar i the Cape och det är ett bra tillfälle att hinna se valar i Hermanus innan de försvinner över sommaren. Hermanus ligger bara en timmes väg från Kapstaden och utmärkt för två till tre dagars övernattning om man gör en tur i Winelands. Gör en vilttur på utvägen och kör tillbaka längs den vackra kustvägen förbi Hout Bay på vägen tillbaka till Kapstaden.

December

December är toppen på högsäsongen då det verkligen händer saker i näst intill alla Sydafrikanska städer. Sommaren i the Cape är het, aktiv och livlig med nattliga fester och arrangemang för din underhållning. Hotellrummen har sina högsta priser, så planera för detta och boka i förväg. Att hyra bil är också ett gott råd så att man är fri att resa vart man vill utan att behöva förlita sig på de relativt glesa allmänna färdmedlen.

Se till att besöka kustremsan från St James till Simonstown. Stanna till och smaka Kapstadens mest delikata skaldjur vid Harbour House i Kalk Bay Harbour innan eftermiddagen används till att besöka Sydafrikas största koloni av Jackass pingviner på Boulder’s Beach. Innan man åker tillbaka bör man ta en vinprovartur genom winelands och stanna till för att se på valarna i Hermanus.

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484

Intresseanmälan

Tel +27 (0) 21 201 2484